Thai basilikum - flere varianter

30.06.2018

Thai basilikum (Bai Horapa) - En asiatisk variant av søt basilikum. Har mindre blader og en mørkere grønnfarge en den vestlige. Men, hovedforskjellen er nok smak og lukt som minner om anis/lakris. Brukes i både grønn og rød karri. Men også noen typer wok, typisk i wok med akkar eller skjell. Denne typen er også mye brukt i Vietnamesisk matlaging. Men, den er nok mest kjent i vesten som Thai basilikum. Tilsettes retten på slutten av koketiden.

Hellig basilikum - Holy basil (Bai Krapao) - Brukes typisk i wok, sammen med hvitløk, chili og fiskesaus. Smaken og lukten er sterk og pepperaktig. Den kommer i to varianter. En med lyse grønne blader, og en rød variant (lilla aktig stamme og underside på bladene) Passer fint til alle typer kjøtt og fisk. (Pad (wok) Krapao (hellig basilikum)). Ordet hellig basilikum, sies og stamme fra India, hvor den ble brukt i hellige ritualer. Men, den brukes ikke i det Indiske kjøkkenet. Tilsettes på slutten av koketiden.

Sitron basilikum - Hairy basil (Bai Menglak) - Sitronaktig smak og lukt. Brukes som tilbehør til Kanom Jeen (namya), Thailandsk nudle karri. Denne typen basilikum har små hår på stammen. Så der kommer det Engelske betegnelsen hairy fra. Kan også brukes i marinader til fisk og scampi f.eks.